Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

Max La Rocca radí. Jak vyhrát nejlepší barmanskou soutěž

24. 3. 2016

Autor: Michael Lapčík

 

Před nějakým časem zavítal do Praxy Max La Rocca, ambasador barmanské soutěže Diageo World Class pro západní Evropu. Tenhle charismatický Ital uspořádal pro české soutěžící motivační seminář o tom, jak tuto pravděpodobně nejprestižnější barmanskou soutěž na světě vyhrát. Přečtěte si, o čem povídal poté, co přišel za každým z několika desítek posluchačů a přivítal ho stisknutím ruky.

 

MaxDeLaRoca

Max La Rocca

Úspěšní lidé se připravují na pozitivní výsledek dopředu – ve své vlastní mysli. Když legendární basketbalista Michael Jordan laboroval se zraněním kolena a zotavoval se po jeho operaci, už v nemocnici si alespoň tisíckrát představil, jak dává vítězný koš svého příštího zápasu. Stejně tak vy si můžete představovat, že jste právě porotcům připravili skvělé koktejly, oni jsou spokojení, vládne pohodová atmosféra. Nic vás to nestojí, můžete to provádět v pohodlí domova. A skutečně to funguje. Přesně takhle se sny stávají realitou.

 

Nemůžete se stát World Class barmanem, pokud nejste světová třída vůči svým nejbližším v soukromém životě.

 

Už v roce 1961 se v amerických barech objevil přístroj Cocktailmatic – z lahví naražených dnem vzhůru vám tahle mašina sama namíchala třeba Martini. Ve World Class ale stroje na koktejly nehledají. Můžete přebírat inspiraci od svých kolegů, zůstaňte však jedinečnými. Nestaňte se jejich klony.

 

Chovejte se ke svým hostům profesionálně ve špičce i slabších dnech. To z vás udělá skutečnou osobnost.

 

Ctěte jednoduchost, ale nepleťte si ji s leností. Naopak, jednoduchost je nejvyšší mírou vytříbenosti, která vychází ze značného penza znalostí, jež potřebujeme za barem ovládat. Nezapomeňte, porotci posuzují také to, zda je vámi prezentovaný koktejl míchatelný barmany po celém světě.

 

Dnes na hotelové snídani mě oslovil číšník mým jménem, pamatoval si mě ze včerejší noci. Soustřeďte se na zákazníky. Vždyť sedí přímo před vámi a vy jste tu kvůli nim. Vyprázdněte se od předsudků, svého ega a žárlivosti.

 

Max La Rocca má za sebou pracovní zkušenosti v mnoha evropských barech od Londýna po Barcelonu. V roce 2010 skončil v celosvětovém finále Diageo World Class na třetím místě.

Buďte zvídaví – vede to ke kreativitě. Nekupujte si pouze knihy o koktejlech, ale také ty o vaření, umění, filmech… Na tomto místě musím doporučit publikaci The Flavor Bible. Jde o thesaurus různých chutí, koření, tisíců všelijakých přísad, jejich spojování a párování. Něco zajímavého se ale můžete dozvědět od kohokoliv kdekoliv. Já jsem se třeba v Istanbulu zavykládal s prodavačem koberců. Říkal, že každý výrobce musí do koberce vložit nějakou chybu, nepravidelnost, nepřesnost. Protože dokonalý má být jedině Bůh. Takovou informaci byste klidně mohli někdy použít a rozhodně to není něco, co by porotci snadno vyčetli z knih.

 

Respektujte svůj koktejlový koncept. Nemá smysl používat suchý led jen proto, že to vypadá skvěle. Každý krok musí zapadat do koncepce, být v souladu s vaší celkovou filozofií.

 

Svá vystoupení si dopředu nacvičujte. Už jen proto, že již v národním finále budou porotci mluvit anglicky. Pokud časový limit činí deset minut, natrénujte si to na sedm. Porotce se vás může na něco záludného zeptat, spadne vám ozdoba, rozbije se sklenička… Stát se může cokoliv a kvůli tomu potřebujete rezervu.

 

11708046_504695759705869_6145352355438654146_o

Česko loni ve World Class skvěle reprezentoval Víťa Cirok, probojoval se mezi nejužší skupinku finalistů.

Důležitou disciplínou, kterou by měl barman ovládat, je storytelling. Příběhy spjatými s vašimi drinky vytváříte film v hlavě porotce či hosta. Chcete tím vytvářet emoce. Poodhalte těmi příběhy kus své osobnosti. Ať to není něco, co už každý slyšel tisíckrát.

 

Poznejte zblízka veškeré barové ingredience. Každý pracovní den věnujte před směnou pět minut seznamování. Jednou vnímejte vůně různých rumů, podruhé si usrkněte trošku vodky. Dostanete tím do hlavy portfolio vjemů a vytvoříte si chuťovou banku.

 

Vyrážejte do přírody. Vědecké poznatky hovoří o tom, že kontakt s přírodou zvyšuje produktivitu a pomáhá uchovat poznatky v paměti. Proto objímám stromy!

 

Zjistěte si dopředu preference porotců. Budete tak například vědět, že Calabrese nemá rád drinky bez ozdoby. Někdo je zas vegan, takže byste mu neměli do koktejlu namíchat ingredience živočišného původu.

 

Pečlivě si projděte pravidla soutěže. Vytvořte si z nich vlastní výpisky spolu se seznamem potřebných informací a pokynů. Často jsem na soutěžích viděl úžasné drinky, jež však nějakým způsobem nebyly v souladu s pravidly, takže jejich autor nemohl být hodnocen. Případné pochybnosti můžete rozptýlit jediným e-mailem či telefonátem s ambasadorem nebo jiným odpovědným člověkem.

 

Hrábnete si rukou do vlasů, přejedete si prstem přes nos, vyloudíte nerozhodné ehmmmm za každým třetím slovem… Divili byste se, kolik takových výplňových gest používáte! Nahrávejte se na své chytré telefony a odstraňte to. Když budete chtít říct něco opravdu důležitého, nezapomeňte předtím na významnou pauzu.

 

Mít strach z neznámého je pro lidi přirozené. Proto se už dopředu obáváme, jak soutěž skončí, a trpíme trémou. Jenže váš mozek nedokáže rozlišit představy od reality. Představujte si co nejbarvitěji, že už jste na soutěžním pódiu. Jaké při tom vnímáte zvuky, čím voní místnost, pociťujte dotyk ruky porotce. Takhle si soutěžní atmosféře navyknete doma v obýváku a až nastane reálná situace, mozek na ni bude připraven.

 

12a

Takhle se o světové finále bojuje v Česku.

Za každé situace nezapomeňte pozdravit porotce. Představte se a podejte si ruce. Trvá to jen deset sekund a změníte tím jejich vnímání. Také se jim dívejte do očí. Já se do očí dívám i svým hostům v baru, abych zjistil, jakou mají náladu a zda stojí třeba o popovídání si.

 

Někdy vám k vítězství může dopomoci i prostá sklenice s vodou. Mezi prvními místy často bývají jen nepatrný bodový rozdíl a právě tohle by mohl být on. Vodu porotcům servírujete, aby si před vaším drinkem vyčistili patro. Zeptejte se, zda chtějí neperlivou či s bublinkami. Led raději vynechejte, zato zkontrolujte sklenice, jestli nejsou prasklé nebo špinavé.

 

Ne vždy jsou babiččiny rady pravdivé. Myslím tím, abyste si před nástupem na scénu nedávali nic s citronem nebo medem, protože tyhle ingredience nedělají dobře na hlasivky a vy budete mít špatný pocit v hrdle. A už vůbec nekopejte panáka na kuráž. Pokud porotci ucítí z vašeho dechu alkohol, automaticky vás diskvalifikují.

 

Jestliže se vás i přes předchozí poctivý mentální trénink při soutěžení zmocní panika, uklidněte se. Vždyť děláte jen to co každý víkend za svým domovským barem. Přehrávejte si v duchu svou oblíbenou písničku. A usmívejte se. Smích v těle produkuje hormon měnící naši náladu tím správným směrem. Přesvědčujte svou mysl o tom, že je všechno v pohodě.

 

Nikdy se porotcům neomlouvejte, že jste na něco zapomněli. Oni vám přece do hlavy nevidí. Netuší, že jste měli přichystaný nějaký další krok ve své prezentaci, ale přeskočili jste ho.

 

Lidé často zapomínají, že nesoutěží proti někomu, ale spolu s ostatními. Slovo soutěžit lze z latiny přeložit také jako „společně hledat“. To znamená, že sami v sobě hledáte ten nejlepší výkon.

 

Soustřeďte se na detaily, ty jsou zásadní. Jedině s jejich pomocí vytvoříte porotcům, potažmo hostům, jedinečný zážitek.

 




Komentáře

slot88