4. 3. 2015
Autor: Michael Lapčík
Chcete namíchat superúspěšný koktejl z rumu Diplomático? Přidejte k němu ve vyváženém poměru domácí ananasovou marmeládu, čerstvou limetkovou šťávu, domácí Falernum likér (rum Diplomatico Anejo Blanco infuzovaný opečenými mandlemi, zázvorem, limetkovou kúrou, hřebíčkem, skořicí a kardamomem) a pořádně vyšejkrujte.
Přesně s touto recepturou v úterním národním kole soutěže Diplomático World Tournament 2015 uspěl Jan Teska z pražského Bugsy’s baru. Pětadvacetiletý barman bude reprezentovat Českou republiku na dubnovém světovém finále ve Venezuele.
„Podařilo se mi vytvořit chuť typickou pro jižní Ameriku. Lehce kořeněnou, ale přesto stále osvěžující,“ popisuje Jan Teska, jenž svůj soutěžní koktejl, dle zadání letní long drink, pojmenoval podle master blendera značky Diplomático Tito Cordero breakfast.
Tento drink by se totiž měl podávat v první polovině dne. „Ve Venezuele vám nikdo v životě nepoloží udivenu otázku, proč pijete už ráno. V těchto končinách alkohol servírují v kteroukoliv denní dobu a v tomto duchu jsem svůj drink také vytvářel,“ dodává.
Barman koktejl podával s kouskem ananasu, který předtím naložil v domácím likéru a poté jej oflamboval, aby docílil aroma pečeného ovoce. Kombinace spíše kyselejšího long drinku a nasládlého měkkého ananasu porotu ve složení Jaroslav Janoušek, Radim Hamrosi a Zdeněk Zajíc oslovila ze všech 10 účastníků národního kola, jež se uskutečnilo v pražském Black Angel’s baru, nejvíce.
Vítězný drink by dle jeho autora neměl hosta v baru stát více než 200 korun. „Můžete klidně vytvořit drink i za 20 tisíc. Tady ale šlo o nápad, nikoliv o nákladné suroviny. Už jsem se v minulosti spálil tím, že jsem vymyslel na ingredience překombinovaný koktejl, a nemohl jsem jej tak nabídnout hostům v baru. Od té doby vymýšlím všechny soutěžní drinky tak, aby je k nám mohl kdokoliv přijít ochutnat,“ dělí se Jan Teska o své zkušenosti.
Vymyslet a především vyladit Tito Cordero brekfest mu trvalo zhruba týden. Zkoušel funkčnost jednotlivých ingrediencí a výsledky práce průběžně dával hodnotit svým kolegům v podniku.
Druhým úkolem každého z účastníků byl perfect serve, tedy high-level podávání, rumu Diplomático Reserva Exclusiva. Vítěz soutěže zvolil hned dvě pojetí servisu. V tradičním k rumu přidal směs sušeného banánu, guavy, pekanových ořechů a čokolády z Amazonie. Při moderní variaci pak karibský destilát obohatil ledovou koulí z 16leté whisky Lagavulin.
„Doufám, že se ve Venezuele pokusí vyhrát,“ zhodnotil výkon Jana Tesky spolumajitel pořádající společnosti UPB Jakub Janeček.
Barmani a psychologie? V Super Panda Circusu startuje nové menu, tentokrát na téma archetypy.
Nové menu baru Super Panda Circus bez přehánění dosahuje světových parametrů. Na tomhle si borci dali hodně záležet.
Barmanka Hana Graclíková zvítězila v českém finále soutěže Beefeater MIXLDN a bude tak reprezentovat Českou republiku v únorovém světovém kole v Londýně.