2. 6. 2015
Autor: Michael Lapčík
Velmi dlouze se třiatřicetiletá Marge Mändová rozhodovala, zda-li má minulou sobotu strávit doma v Tallinu, nebo ve Vizovicích. V estonském hlavním městě měla s přáteli pořádat první ročník tenisového turnaje. „Miluji tu hru, takže jsem chtěla být tady i tam zároveň,“ vysvětluje. Nakonec dala přednost pracovnímu výletu na Valašsko. A nelitovala.
Marge se totiž na východní Moravě podařilo vyhrát evropský pohár v míchání koktejlů z ovocných destilátů. Soutěž oficiálně nazvanou International Rudolf Jelínek Cup pořádala přímo ve svém výrobním areálu vizovická likérka ve spolupráci s Českou barmanskou asociací. Estonka, která v tomto týdnu oslaví 34. narozeniny, porazila v celodenním barmanském klání všech 15 soupeřů a kromě skleněného poháru si přišla i na prize money v hodnotě 350 euro.
„Vítězství je pro mě velkým překvapením. Ale ono vlastně všechno, co se na pódiu dělo, bylo poměrně překvapivé,“ poukazuje Marge na fakt, že její vystoupení ovlivnily rozmary počasí. Silný vítr, který jí rozfoukával dekorace k drinku, s sebou přinesl liják, jenž se spustil těsně po servírování koktejlu porotcům. Zbytek soutěže se pak musel odehrát v bezpečí interiéru.
Vítězný drink estonské provenience nese jméno Enjoy the Moment. „Myšlenka tohoto sparkling koktejlu tkví v času a jeho využití. Když svůj čas využíváme špatně, tak nám uteče a my ho vlastně vyhodíme jako nějaké odpadky. Jde o to užívat si každou chvíli, co jsme na světě,“ dodává Marge Mändová, která v současnosti nepracuje za barem, ale učí v tréninkovém centru Estonské barmanské asociace. Jejími oblíbenými koktejly jsou především ty z kategorie sparkling, sour, digestiv a aperitiv.
Na dalších medailových pozicích se umístili zkušení čeští barmani. Stříbro bral Milan Mriglod s malinovým drinkem No Stress, třetí příčka patří mixologickému experimentátorovi Achimu Šiplovi za Home Sour, v němž kromě jiného jako surovinu uplatnil také krajíček chleba. Vedlejší disciplínu Basic Drink nejlépe zvládl Milan Tomiczek s koktejlem Rose of Jericho (3 cl Slivovice 3yo, 1 cl Monin Lemongrass sirup, Kinley bitter rose na dolití).
Soutěže se celkem zúčastnilo 16 soutěžících z České republiky, Slovenska, Estonska, Irska, Maďarska, Polska, Bulharska a Ruska. Zajímavý event má ambicí stát se v horizontu několika let již ne evropským, ale světovým pohárem v míchání drinků z ovocných destilátů.
ENJOY THE MOMENT!
3 cl Slivovice 3yo
1,5 cl Monin broskvový sirup
2 barové lžíce Bigallet tymiánový likér
1 bl Monin Amaretto sirup
1 cl rebarborový fresh
6 střiků Fee Brothers Plum Bitters
8 cl Freixenet Gordon Negro
Ozdoba: rebarbora, cukrové perličky, růže, medvědí tráva
NO STRESS
2 cl Slivovice 3yo
2 cl Monin broskvový sirup
1 cl Monin černý rybíz sirup
čerstvé maliny
4 střiky Angostura bitter
1 cl Monin cukrový sirup
2 cl citronový fresh
2 cl čerstvý vaječný bílek
Ozdoba: máta
HOME SOUR
4 cl Slivovice Kosher 5yo stříbrná
2 cl domácí máslový sirup z bezinek a slivovice
3 g máslo
10 g chléb Šumava
1 ks bílek
2 cl jablečná šťáva
2 cl citronový fresh
Ozdoba: květy, chléb, máslo, sůl, bezovo-citronový parfém
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Barmanka Hana Graclíková zvítězila v českém finále soutěže Beefeater MIXLDN a bude tak reprezentovat Českou republiku v únorovém světovém kole v Londýně.