12. 6. 2014
Do národního finále soutěže o nejlepší nealkoholický koktejl chtěl původně jít s drinkem pojmenovaným Pan Mrkvička. Chuťově se v něm měla vyjímat kombinace mrkve a zázvoru. Jenže polovina jeho kolegů v práci mu tenhle výtvor sepsula a on dva dny před uzávěrkou raději vymyslel jiný.
Dobře udělal. Milan Zaleš z pražského Bugsy’s baru na dubnovém Mattoni Grand Drink zvítězil s koktejlem z pomelové marmelády, bezinek, zázvoru, limety, máty a minerálky. Varianta na veleznámé mojito jej posunula jako reprezentanta České republiky do světového finále, které se uskuteční 21. a 22. června v Praze.
Dvoudenního šampionátu se zúčastní barmani z 37 zemí od Austrálie přes Jižní Koreu, Hongkong a téměř celou Evropu po Portoriko či Uruguay. Mistrovství světa bývá tradičně přehlídkou aktuálních trendů v oboru. Potvrzuje to i letmý náhled do zaslaných receptur letošních finalistů. Vedle povinné složky, kterou je perlivá nebo jemně perlivá sponzorující Mattoni, zahrnuli barmani do svých recepisů pestrou škálu všemožných ingrediencí.
„Ještě před pár lety mě nenapadlo, že dnes budeme do koktejlů dávat balzamikový ocet, brokolicový džus, sušené houby, chřest nebo nakouřený heřmánek. Letošní ročník slibuje spoustu zajímavých kombinací,“ přiblížil složení některých soutěžních drinků předseda odborné poroty Miroslav Černík. Doplnil, že aktuálním suverénem co se týče oblíbenosti je v kategorii alkoholických i nealkoholických drinků bezinka.
Vítězný koktejl nealkoholického mistrovství má být podle organizátorů bohatý, atraktivní, plný chuti, inovativní a zároveň musí odpovídat zásadám zdravého životního stylu. Mělo by být možné jej připravovat v celé Evropské unii a nejlépe po celém světě.
„Může se zdát, že připravit nealkoholický koktejl je snadné. Opak je pravdou. Barmani, kteří míchají alkoholické drinky, mají k dispozici celou řadu surovin, mohou vytvářet neuvěřitelné množství kombinací. Práce s nealko koktejlem je daleko obtížnější. Máte omezené zdroje, většinou přírodní, a potřebujete, aby výsledek byl zdravý. To je opravdové umění,“ prohlásil prezident pořádající České barmanské asociace Aleš Svojanovský.
O barmanské profesionalitě
„Kdysi jsme si se známými sedli do kavárny, přistoupil k nám mladý muž, a na jeho otázku, co si dáme, jsem odpověděl, že mojito. Na chvilku se zarazil, bylo vidět, že něco není v pořádku. Nakonec však souhlasil a odešel pracovat. Při míchání prozradil, že mojito se v tomto podniku nepřipravuje. Protože je ale záskokem za nemocného kolegu a zároveň profesionálním barmanem, není to pro něj žádný problém. Nejenže se zachoval profesionálně, ale zároveň pracoval z potěšení. Jsem moc rád, že takoví lidé existují a že se pro ně v Praze pořádá mistrovství světa.“
Tomáš Hudeček, primátor hlavního města Prahy
Nealko klání Mattoni Grand Drink se koná sedmnáctým rokem. Oficiálním mistrovstvím světa a jedinou mezinárodní soutěží pořádanou pod záštitou Mezinárodní barmanské asociace je počtvrté. „Před sedmnácti lety se naše idea zdála bláznivým nápadem, ale povedlo se nám to. Je pro nás velkým úspěchem, že jsme trend nealkoholických koktejlů tímto způsobem napomohli rozšířit,“ konstatoval generální ředitel Karlovarských minerálních vod Alessandro Pasquale.
Česká republika mohla loni slavit velký triumf, když se absolutním šampionem mistrovství stal český mixolog Achim Šipl. Milan Zaleš se ho letos pokusí napodobit. „Jsme domluvení, že si spolu k soutěži pár slov řekneme. Pro mě je úspěchem už postup do finále a teď se budu snažit hlavně neudělat ostudu. Je ale pravda, že postup mezi šest nejlepších by mě potěšil,“ přiznal barman.
Právě nejlepší šestka vzejde ze sobotních barmanských bojů. Nedělní finále je spojeno s nealko koktejlovým festivalem na Václavském náměstí. Od 20 hodin vystoupí kromě barmanů také Vojta Dyk, Miro Žbirka, Chinaski, Mig21 či No Name, ve 21.30 začne přímý přenos na televizi Nova. Pražský primátor Tomáš Hudeček tipuje, že nedělní program navštíví minimálně 10 tisíc lidí. „Václavské náměstí je pro nás neuralgickým bodem, spotřeba alkoholu se tady často pohybuje nad mírou přijatelnosti. Děkuji organizátorům, že nám pomohou tento jev rozředit nealko festivalem,“ okomentoval to starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.
Zpráva je součástí aktivit mediálního partnerství s Českou barmanskou asociací
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Barmanka Hana Graclíková zvítězila v českém finále soutěže Beefeater MIXLDN a bude tak reprezentovat Českou republiku v únorovém světovém kole v Londýně.