7. 6. 2017
Autor: Michael Lapčík
Kus středomořské riviéry uprostřed rozpálené betonové džungle města Brna? Aktuálně ji hledejte na Moraváku, a od půlky června taky na Svoboďáku – v okolí stánků pojmenovaných Na Brno dobrý. Kromě letní pohody u nich dostanete osvěžující koktejly, čepovaný cider nebo studenou kávu cold brew.
„Podle mě je Brno městem, jemuž záleží na oživování veřejného prostoru. Ty snahy pozoruji několik posledních let,“ vypráví vedoucí projektu Adam Vodička, když uvnitř zatím ještě poloprázdného stánku na Moravském náměstí rozbaluje krabice s přivezeným zbožím.
Je ráno, takže tomu zatím ještě nic nenasvědčuje, ale odpoledne už tady přivítají první hosty. „Moravské náměstí je krásným místem ležícím v samotném centru, lidé však skrze něj spíše jen procházejí. Teď by měli mít důvod se i zastavit,“ věří Adam, jenž patří do party kolem Turbomoštu a Baru, který neexistuje.
Navečer už si povídáme s kelímkem gintoniku v ruce, pod obří železnou konstrukcí připomínající někdejší Německý dům, pohodlně usazeni v lehátkách kolem stolků sestavených z palet. Všechno je laděno do tradiční modrobílé barevné kombinace, aby ona vysněná Provence byla ještě blíže…
„Výborně se tady čte. Škoda, že mi zkouškové končí už za pár dní, určitě bych toho využila víc,“ lituje usměvavá černovláska Aneta, která studuje psychologii na nedaleké Fakultě sociálních studií.
V podomácku restaurovaných rustikálních skříních v útrobách stánku se ukrývá několik různých lahví ginu, není tedy složité přijít na to, že se tu bude pít především gintonik. Jednoduchý nápoj s úžasným příběhem. Pili jej už britští kolonisté v Indii, aby se chránili před malárií. V brněnském parnu ho však spíš použijete jako prostředek k osvěžení.
Jestli hledáte něco originálního, sáhněte po levandulovém či bezinkovém spritzu, gintonicích z rukodělné Zázračné limonády (samozřejmě příchuti „Jakože tonik“) nebo dvou drincích s kombuchou.
Tenhle rozkvašený čaj nabízí nevšední chuťový zážitek a potvrzuje současný trend obliby fermentovaných potravin. Navíc v koktejlech se stává přístupnější i konzervativním spotřebitelům. Na Brno dobrý fermentát značky Projekt Kombucha uvádí v drincích Gin&Kombucha (s domácím heřmánkovým sirupem) a Kombucha Rum Fizz.
Na náměstí Svobody se Na Brno dobrý objeví až 12. června, ale zase si tady pobude až do konce září. Kromě gintoniků si a dalších koktejlů tu z pípy poteče slavkovská desítka, cider F. H. Prager nebo zastudena připravovaná káva cold brew.
Moravské náměstí
Otevřeno 16 – 22 hod.
do 31. srpna
Náměstí Svobody
Otevřeno 11 – 22 hod.
od 12. června do 30. září
Vždy v nedeštivé dny
Nejlepší na tom všem je, že k tomu, abyste si užili relax v centru města, nepotřebujete vůbec pít. Velká odpočinková zóna v okolí kašny bude přístupná komukoliv, nejen konzumujícím hostům. Pozor, předem vyzrazené tajemství: těšte se na palmy a houpací lehátka.
„Tento projekt považuji za další skvělý nápad, jak oživit centrum města. Sedět uprostřed všeho toho shonu na plážovém lehátku a pozorovat šrumec okolo, ať už s drinkem nebo bez něj, je mimořádně uvolňující,“ oceňuje Ivo Bednář z Turistického informačního centra města Brna.
Manifestovat za kulturní život pak budete moci vypůjčením sluchátek na silent disco. Kvůli stížnostem obyvatel a následnému rozhodnutí soudu je totiž v současnosti na náměstí Svobody zakázáno pouštět reprodukovanou hudbu.
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Originalita sama. V Česku jste zřejmě v žádném podobném baru ještě nebyli. Tento týden otevírá Super Panda Circus.