14. 1. 2016
Autor: Michael Lapčík
Nestává se příliš často, aby čeští barmani vydávali své vlastní aplikace pro mobilní telefony. Nedávno se to povedlo Miloši Tretterovi, majiteli 1. České barmanské akademie a otci zakladatele známé barové a gastronomické společnosti, pod jejíž křídla spadá například bar v centru Prahy nebo výroba zeleninových lupínků.
Hned zkraje je potřeba říct, že název v tomto případě přesně odráží skutečnost. Aplikace „1001 receptur cocktailu“ je rozsáhlým soupisem všech možných míchaných nápojů a je docela možné, že o velké části z nich jste doposud ještě neslyšeli. Nepočítejte však s bedekrem historických událostí nápojového světa, od toho jsou tu jiné publikace.
Koktejlový receptář Miloše Trettera je charakteristický střízlivou grafikou a s tím související přehledností. U každé z tisícovky drinků prográmek uvádí jeho složení v surovinových poměrech a pomocí ikonek také způsob přípravy i skla pro servírování. K recepturám si můžete psát poznámky a přidávat si je do seznamu oblíbených.
Kniha receptur je rozdělena do jednotlivých kapitol podle bází, kterých je více než tři desítky. Kromě drinků na obligátním ginu nebo rumu tady najdete také méně obvyklé báze – italský likér Galliano, saké, víno sherry a své místo v aplikaci mají i pivní či nealkoholické koktejly.
Některé ze zanesených nápojů jsou pravděpodobně velmi málo známé. Například „Amsterdam Airport“ (4 díly likéru Advocaat, 2 díly ginu, 2 díly Champagne brut) se mi nepodařilo dohledat na Googlu ani různých koktejlových serverech.
Aplikace obsahově kopíruje stejnojmennou knihu, která v doplněném druhém vydání vyšla v lednu roku 2014. Kdo a v kterém baru namíchal první Manhattan nebo jaká je typologie ginů, na to budete muset hledat odpověď v jiných, výpravných publikacích. „1001 receptur cocktailu“ však může dobře posloužit jako rukověť zvídavého barmana profesionála i amatéra, jenž pocítí touhu rozšířit si svůj rejstřík o opravdu velké množství drinků.
Barmani a psychologie? V Super Panda Circusu startuje nové menu, tentokrát na téma archetypy.
Nové menu baru Super Panda Circus bez přehánění dosahuje světových parametrů. Na tomhle si borci dali hodně záležet.
Barmanka Hana Graclíková zvítězila v českém finále soutěže Beefeater MIXLDN a bude tak reprezentovat Českou republiku v únorovém světovém kole v Londýně.