30. 3. 2015
Autor: Michael Lapčík
Povedený rok Tomáše Melzera pokračuje. Barman, jehož domovskou stájí je v současnosti pražský Hemingway bar, na konci března vyhrál nominační soutěž České barmanské asociace Grand Prix CBA – The Best Bartenders. Po účasti ve finálové osmičce Beefeater MIXLDN Competition v Londýně tak jde o další hodnotný úspěch tohoto českého top barmana.
Grand Prix 22 vybraných barmanů z České republiky a Slovenska byla součástí programu výroční konference České barmanské asociace (CBA). Účastníci dostali za úkol v časovém limitu sestavit dva koktejly, z nichž jeden musel obsahovat šumivé víno z portfolia Bohemia sektu a druhý zase produkt z nabídky partnerů CBA.
Podívejte se, jak se vítěz Tomáš Melzer popasoval se soutěžním zadáním.
HANKY ŠVESTKY
Jde o twist na Hanky Panky, koktejl zrozený v American Baru slavného londýnského hotelu Savoy. Vymyslela jej Ada Coleman, doposud jediná šéfbarmanka v historii tohoto podniku. Název originálního drinku lze přeložit jako techtle mechtle, cosi lechtivého. „Hanky Švestky také mají dvojí smysl, který snad ani nemusím vysvětlovat,“ pousmál se Tomáš Melzer.
Inspirovat se při přípravě drinku nechal dvojicí typických výrobků ze švestek – slivovicí a povidly. Zatímco destilát je v Hanky Švestky přímo zastoupen, povidla zastupuje vermut infuzovaný sušeným modrým ovocem, skořicí, hřebíčkem a badyánem. Nesmí chybět ani kapka fernetu. „K drinku jsem podával uzené s povidly ze švestek použitých na infuzi vermutu,“ dodal Tomáš Melzer.
Složení:
30 ml ročníková Vizovická slivovice
30 ml Cocchi Vermouth di Torino infuzovaný švestkami a kořením
2 zástřiky fernetu
Ozdoba – uzenina s domácím dipem
AUGUST BREAKFAST
Drink, jehož múzou je prostředí srpnové zahrady. „Vrátil jsem se do období, kdy jsme jezdili za babičkou a dědečkem na chalupu. Vyjdete ven, kolem vás jsou zralé maliny a broskve, ibišky krásně kvetou, a jelikož máte dovolenou, proč si ke snídani nedat skleničku bublin?“ ptá se Tomáš Melzer. August Breakfast v jeho podání odráží venkovskou pohodu, kdy nemusíte nic, jen odpočívat.
20 ml ibiškový likér
10 ml broskvový likér Cartron
10 ml čerstvá citronová šťáva
5 malin
Bohemia Sekt Prestige Chardonnay Brut na dolití
Ozdoba – jedlé květy
Na programu víkendové konference CBA bylo i četné dekorování úspěšných barmanů a baristů. Barmanem roku CBA pro rok 2014 se stali v kategorii classic Vítězslav Cirok a v kategorii flair Václav Abrahám. Vysloužili si tím postup na mistrovství světa barmanů WCC 2015 v bulharské Sofii. Pohár baristů CBA 2014 obdržel Adam Troubil a nejvyšší ocenění CBA, Cenu Bohumila Pavlíčka, převzal Jaroslav Labounek.
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!
Barmanka Hana Graclíková zvítězila v českém finále soutěže Beefeater MIXLDN a bude tak reprezentovat Českou republiku v únorovém světovém kole v Londýně.