Autor: Andrea Gabrielová
ČR – Zatím dva vzorky burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu neprošly kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
SZPI letos kontrolovala 522 míst, kde se částečně zkvašený hroznový mošt z tuzemska či z jiných zemí prodává. Z tohoto počtu se inspektoři v 64 případech rozhodli odebrat vzorky, které poslali do laboratoře. U 15 z nich už analýzu provedli a pouze dva nevyhověly požadovaným předpisům. „V obou případech šlo o burčák od výrobce Dalibora Koubka,“ informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Důvodem bylo množství přidaného cukru, které překročilo stanovenou hranici. „Norma povoluje etanol z přidaného cukru v objemu 2 %, analýza ale prokázala přítomnost v hodnotách 6,11 % a 7,31 %,“ vysvětlil Pavel Kopřiva. V loňském roce SZPI zkontrolovala 657 prodejních míst, k rozboru poslala 78 vzorků, z nichž 10 nevyhovělo požadavkům. Tento rok SZPI plánuje prověřit srovnatelný počet míst.
Název burčák se smí používat pouze pro částečně zkvašený hroznový mošt vyrobený z hroznů sklizených a zpracovaných v České republice. Inspekce proto kontroluje také původ hroznů, dále se zaměřuje například na hygienu prodeje, chuť, vůni a barvu nápoje či na přítomnost syntetických barviv.
K třetím narozeninám dostal Super Panda Circus nové koktejlové menu i hromadu interiérových úprav. Přijdete si zahrát se svým barmanem o drink?
V letošní koktejlové nominaci poprvé převažují brněnské bary nad pražskými. Postaraly se o to Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a Spirit Bar.
Včerejší úspěch Super Panda Circusu v Czech Bar Awards. Obhajoba Nejlepšího designu a Nejlepší cocktail bar k tomu!