Maxwin Slot https://bambolatwo.flavorplate.com/ Slot Dana http://slot-server-myanmar.nexthub.pwc.com/ Slot Gacor Casino Online Slot Online Megaslot Megawin http://slot99.heavisoft.kittyhawk.aero/ https://cloudmigration.glintech.com/ live casino Slot Pragmatic Situs Slot Online https://staging.ecocart.io

16 absinthe, které stojí za ochutnání

13. 2. 2015

Autor: Michael Lapčík

 

Pravý absinthe, to je potěšení z kvalitního destilátu a rituál v jednom. Který si vybrat a ochutnat? Napovědět může následující výčet, který sestavila Réza Valentová ze společnosti Absinthium, jež se zabývá distribucí absinthe a provozováním absinthového baru.

 

Připomeňme jen, že správný absinthe musím obsahovat „svatou trojici“ bylin, tedy anýz, fenykl a pelyněk. Většina těchto destilátů obsahuje značné množství alkoholu. Panáky se však nekopou, ale pomalu vychutnávají zředěné vodou kapající z fontánky.

 

A ještě rychloslovník. Blanche = bílý. Verte = zelený. Louche = bílé zakalení po přidání vody do absinthe, je způsobeno srážením bylinných olejů. Crapsinthe = český neboli bohémský absint, který je vyroben smícháním lihu s umělými barvivy. Jeho konzumaci nedoporučujeme, tudíž o něm ve zbytku článku již nepadne ani slovo.

 

Bairnsfather Reality 60%

bairnsfather

Absinthe na půli cesty. Likérka Bairnsfather sídlí v jesenickém Domašově a své absinthy vyrábí macerací bylin v alkoholu, který již dále nepřepaluje. Tento destilát proto jako jediný z našeho výčtu nezakapáváme z fontánky vodou, ale raději do skleničky přidáme dvě kostky ledu. „Na macerátech není vlastně nic špatného, vždyť jde o medicinální prapůvod absinthe. Jen se kvůli jejich hořkosti nedají pít celý večer,“ říká Réza Valentová.

 

Toulouse Lautrec 68%

toulouse-lautrec-68

Autorem je Cami, první výrobna pravého destilovaného a dlouho také nejlepšího absinthe v České republice. Blanche absinthe s hustým louche. Chuťově plný, převážně anýzový a relativně jemný, příjemně pitelný.

 

Hieronymus Bosch 65%

bosch-verte

Sladký verte absinthe od Cami. Pokud bychom měli nějaký absinthe přirovnat k hašlerkám, musel by to být právě tento. Zodpovědný je za to vysoký obsah anýzu.

 

St. Antoine 70%

absinthe-st-antoine-653

Vyrábí se v rodinném lihovaru Martina Žufánka v Boršicích u Blatnice na Slovácku. Jméno nese po nedalekém vršku Svatý Antoníček. Přes vysoký obsah alkoholu se vyznačuje jemnou chutí pelyňku a anýzu charakteristickou pro absinthe francouzského typu. Kromě svaté trojice využívá účinků dalších 9 bylin. Doporučuje se ředit v poměru 1:3.

 

La Grenouille 65%

absinthe-la-grenouille-785

Žufánkův absinthe svěžího středomořského střihu. Kvůli výrazné kořenité chuti se doporučuje ředit 1:4.

 

Mead Base 68%

Mead-based absinthe

Do třetice Žufánek, jde o raritu v podobě destilátu z tříleté medoviny obohaceného o absinthové bylinky. Obsahuje však méně fenyklu a anýzu, než bývá zvykem. „První šarže byla rok stařená, zatímco druhá se na trh vypustila ihned a popravdě to jde na kvalitě poznat,“ hodnotí Réza Valentová.

 

Valkyria 68%

absinthe-valkyria

Když vojáci zemřou v bitvě, objeví se podle severské mytologie na bojišti žena Valkyria, vybírá ty obzvláště chrabré, a uvádí je do Valhaly – síně padlých. Jde o jediný švédský absinthe, výrobcem je palírna Sankta Annas Bränneri. Jeho barva je nezapomenutelně zelená, chuť sladká a badyánová.

 

Eichelberger 68% Limitée

absinthe-eichelberger-68-limitee-453

V roce 2005 se německé absinthové fórum usneslo na návrhu nastartovat německou výrobu kvalitního absinthe. Z 15 destilerií vybrali rodinnou firmu Eichelberg od roku 1997 navazující na její dřívější činnost v 19. století. Má zlatavou barvu, výrazně anýzové aroma a hořkou chuť přecházející do sladkých tónů. Doporučuje se pokročilejším konzumentům.

 

Clandestine 53%

absinth-la-clandestine

Producentem je švýcarská destilerie Artemisia majitele Claude Alaina Bugnone, který svůj absinthe od roku 2005 až dodnes vyrábí v manželčině maličké prádelně. Přesto je jedním z nejlepších a exportovaných. Byl také prvním švýcarským absinthem po legislativním znovupovolení jeho výroby v již zmiňovaném roce 2005. Přesto se jmenuje Clandestine, tedy v překladu zakázaný. Je připravován podle receptury z roku 1935. Ve vůni převažuje pelyněk a louche se zabarvuje do modra, což je indikátorem švýcarského absinthe. Chuť je jemná, sladší, s delším finišem.

 

Valote Bovet 54%

valote-bovet

Další zástupce absinthe ze země helvétského kříže. Stejně jako Clandestine, i Valote Bovet je doma v údolí Val-de-Travers, v němž je rozeseto spousta malých destilerek. „To místo má své kouzlo. Procházíte se třeba lesem a narazíte na studánku s kvalitní lahví a pokladničkou. Pak si díky tryskající vodě vychutnáte svůj nejlepší absinthe v životě,“ popisuje Réza Valentová cestovatelské zážitky. Dle jejích slov je ve Švýcarsku zvykem více ředit, klidně i v poměru 1:6. Valote Bovet louchuje do modra a chuť je hořčejšího charakteru.

 

Francois Guy 45%

absinthe-francois-guy-53

Francouzský absinthe světlé zelené barvy a méně výrazného aroma. Louche nastupuje nezvykle rychle a chuť je sladší. Vhodný pro začátečníky toužící poznat svět absinthů.

 

La Maison Fontaine Blanche 56%

Absinthe-La-Maison-Fontaine-Blanche-70cl-osc-big

Prémiový produkt z francouzského pohoří Jura zaštítěný kvalitním marketingem v podobě mobilní aplikace. Ta funguje jako archiv koktejlových receptur přidávaných samotnými barmany. Absinthe se vyznačuje namodralým louche, v osvěžující chuti je cítit sladký nádech s náznakem citronu a máty. Můžete jej ředit vodou, v níž necháte chvíli plavat na kusy nakrájenou okurku.

 

Bourgeois 55%

absinthe-bourgeois-863

Nákupní cena tohoto absinthe je hodně příznivá, přesto jde o velice kvalitní destilát s hutnou anýzovou chutí tolik typickou pro Francii. Vyrábí jej destilerka Emile Pernot.

 

Berthe de Joux 56%

Absinthe La Berthe de Joux 2013 70cl big

Další produkt značky Pernot. Absinthe opalínově zelené, stálé barvy si oblíbily především ženy, snad díky specifické chuti, která není fundamentálně pendreková.

L’Esprit d’Edouard 72%

Absinthe-Jade-Edouard-big

To nejlepší nakonec, říká se. Producentem posledních dvou pálenek našeho výčtu je Ted Breaux, průkopník moderní absinthové kultury. Ten bylinky maceruje ve vínovici a výsledný destilát nechává zrát tři roky v sudech. L’Esprit d’Edouard je věrná reprodukce absinthe Edouard Pernod z konce 19. století. Má tmavě zelenou barvu, ve vůni necítíte špetku alkoholu, jen byliny. Chvilku potrvá, než se v mnohoznačné chuti vyznáte.

 

V.S. 1898 Verte Suisse 65%

vs1898

Breauxův absinthe dle jedné z nejuznávanějších receptur historie C. F. Bergera. Olivová barva s jantarovým nádechem. Květinová vůně doplněná svatou trojicí a yzopem. A v komplexní chuti si každý najde to své…

 

O tématu jsme již psali zde:

http://www.nepijubrecky.cz/mytus-o-thujonu-aneb-proc-se-nebat-absintu/

http://www.nepijubrecky.cz/ceske-kvalitni-absinth-vetsinou-ne/

 




Komentáře

slot88